Opnieuw is het niet gelukt een deal te sluiten over de Griekse schuldenkwestie. Tijdens overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) donderdag in Luxemburg stond het thema op de agenda, maar wederom kwam er geen akkoord over besparingen en bezuinigen in ruil voor financiële steun.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (euro) liet dit via Twitter weten. De tweet vervolgde met: ,,sterk signaal naar Griekenland om zich serieus te betrekken in onderhandelingen.” De eurogroep is bereid om ,,op elk moment” weer bij elkaar te komen, zo sloot hij de tweet af. Er is ,,spijtig genoeg” te weinig vooruitgang geboekt, vulde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop aan. ,,Een akkoord is nog niet in zicht.”

Tusk roept regeringsleiders bij elkaar

De kwestie wordt een zaak van de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden. EU-president Donald Tusk heeft een zogeheten Eurotop uitgeroepen voor maandag. Het overleg tussen de leiders van de negentien eurolanden begint om 19.00 uur.

,,In het licht van de uitkomst van de Eurogroep-vergadering van vandaag, heb ik besloten een Eurotop te organiseren”, aldus Tusk in het persbericht. ,,Het is tijd om met spoed de situatie in Griekenland te bespreken op het hoogste politieke niveau”, vervolgde het bericht.

‘Voorstellen weinig geloofwaardig’

Dijsselbloem wees er donderdag op dat de eurolanden Griekenland toestaan maatregelen te vervangen voor andere hervormingen en besparingen, als onder de streep het effect gelijk blijft. Bovendien nemen de geldschieters rekening met de verslechterde economische situatie in Griekenland en zijn (begrotings)doelstellingen aangepast.

Maar er zijn van Griekse zijde te weinig ,,geloofwaardige en serieuze'' voorstellen gekomen, stelde Dijsselbloem. Ook tijdens het overleg donderdag kwamen de partijen niet nader tot elkaar.

Hoewel de klok ongenadig hard doortikt - Griekenland moet aan het einde van de maand een forse afbetaling doen- denkt Dijsselbloem dat het nog steeds mogelijk is om op tijd een deal te sluiten. Een verlenging van het steunprogramma, dat 1 juli is verlopen, behoort ook tot de mogelijkheden. Griekenland werd dan ook opgeroepen snel met serieuze plannen aan de onderhandelingstafel te komen.

Grieken straat op vóór euro

Duizenden mensen gingen ondertussen in de Griekse hoofdstad Athene de straat op om te demonstreren voor de euro. Onder het motto 'Wij blijven in Europa' eisen ze dat de regering een akkoord sluit met de geldschieters om het land voor de euro te behouden.

Sympathisanten van de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokartia en de socialistische Pasok waren de drijvende krachten achter de betoging. Een dag eerder demonstreerden tegenstanders van de euro in Athene. Analisten zien de groeiende tweespalt in de samenleving als gevaarlijk.

IMF: besmettingsgevaar valt mee

Het Internationaal Monetair Fonds reageerde donderdag dat de risico's die de onzekerheid over Griekenland met zich meebrengt, voor de overige eurolanden te behappen zijn. Voorwaarde daarbij is wel dat er tijdig een effectief beleid wordt gevoerd.

,,Het acute besmettingsgevaar is al sterk gereduceerd, onder meer met de steunmaatregelen die de ECB heeft getroffen. Op de wat langere termijn kunnen de risico's rond Griekenland goed worden opgevangen zo lang in samenspraak wordt besloten de monetaire unie hechter te maken'', aldus het IMF.

Bedrukte vooruitzichten

Volgens de internationale geldschieter zijn de vooruitzichten voor de eurozone op de middellange termijn ,,bedrukt''. Het economisch herstel is nog altijd broos, onder meer door een ,,chronisch gebrek aan vraag, verzwakte balansen en een trage voortgang van hervormingen''.

Athene en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het IMF) onderhandelen al maanden. Athene wijst de stringente bezuinigingseisen van de crediteuren af, en deze vinden op hun beurt de Griekse voorstellen te zwak en niet houdbaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl